BilgeAdam, bir bilişim eğitimleri şirketi olarak kuruldu ve hızla büyümeye başladı. Günümüzde şirketlere, kamu kurumlarına yazılım geliştirmek, teknoloji hizmetleri sunmak, kendi yazılım ürünlerini geliştirmek gibi hizmetler sunuyor. BilgeAdam’ı bize anlatır mısınız?
BilgeAdam Teknoloji; 1997’de İstanbul’da kurulmuş, %100 yerli sermayeye sahip bir Türk şirketi… Büyük şirketlere ve kamu kuruluşlarına web, mobil ve kurumsal yazılım geliştirme başta olmak üzere teknoloji hizmetleri sunuyoruz. Aynı zamanda iş uygulamalarının yanı sıra İnsan Kaynakları ve Satış Otomasyonu alanlarında kendi yazılımlarımızı geliştiriyoruz.
Biri İTÜ ARI Teknokent’te, diğeri Bilkent Cyberpark’ta olmak üzere iki Teknokent ofisimiz var. Maslak ve Kadıköy ile birlikte toplam 4 ofisimizde, 1.500’den fazla çalışanımızla hizmet veriyoruz. Avrupa’ya hizmet ve yazılım ihracatı faaliyetlerimizi ise Londra ve Den Haag’daki ofislerimizde yürütüyoruz.
3 kategoride ilk 10’da yer aldığımız 2021 Bilişim 500 araştırmasına göre Türkiye’nin en büyük 5 bağımsız yazılım şirketinden biriyiz.
Türkiye, özellikle pandemi döneminden sonra çevrim içi çalışma ortamlarıyla birlikte dijital dönüşüm sürecine uyum sağlamaya başladı. Türkiye’nin ilk dijital eğitim düzenleyen kurumlarından biri olarak ülkenin dijital dönüşüm sürecinden bahseder misiniz?
Pandemi ile birlikte tüm dünyada olduğu gibi dijital ülkemizde de dönüşüm hız kazandı. Ancak Türkiye’nin potansiyeli ve hedefleri göz önünde bulundurulduğunda çok daha yüksek bir sıçramaya ihtiyacı var. Bunun için de nitelikli iş gücü kaynağının geliştirilmesi lazım.
BilgeAdam Teknoloji’nin eğitim hizmetleri markası BilgeAdam Akademi olarak 25 senedir nitelikli iş gücü kaynağı yetiştirerek, ülkemize katkı sağlamaya çalışıyoruz. Pandemi ile beraber dijitalleşmeyi eğitim yöntemimize de taşıdık. Eğitimlerimizi online-canlı olarak da verdik ve öğrencilerimize, “Eğitime dilediğin yerden katılın” dedik. Tabii online-canlı eğitimin sınıf eğitiminden farkı olmaması için elimizden geleni yaptık. Geçiş aşamasında ön yargılı olan öğrencilerimiz olsa bile; zaman, ulaşım, maliyet gibi unsurlardan tasarruf edilen ve her yerden erişilebilir olan bu eğitim modeline öğrencilerimiz oldukça olumlu geribildirimler verdi.
Ayrıca dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de her geçen gün artan yazılımcı açığını kapatmak için istihdam odaklı yetiştirme programlarına odaklandık. Bu programla katılımcıların teorik eğitim – proje uygulama – mentorluk – aktif staj ile attıkları temelin üzerine sağlam bir yazılım kariyeri inşa etmelerini sağlıyoruz.
Dijital bir çağda yaşıyoruz ve bu her alanda çok büyük bir avantajlar sağlıyor. Bu alanlardan biri de odağımız olan eğitim alanı. Mesleki ve teknik eğitimde dijital eğitimin yeri nedir? Pratiğe dayalı bir eğitim türünden söz ederken dijital eğitim bu sistemin neresinde konumlanıyor? Pratik ve dijital birbirini nasıl besliyor?
Yıllardır teknoloji eğitimi veren ve dijitalleşmenin önemini anlatan bir kurumuz. Dijital eğitime de öncülük ederek, bu alana yatırım yapıyoruz. BilgeAdam Akademi’nin en büyük başarı sebeplerinden biri sektöre yönelik, uygulama temelli eğitimler vermesi… Aslında dijitalleşme sürecinde de pratikten vazgeçmiyoruz. Öğrencilerimizin kendini fiziksel sınıfta hissetmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Öğrencilerimiz ders esnasında eğitmeni ve ekranını görebiliyor, derse sesli ve görüntülü katılabiliyor, arkadaşları ile etkileşime geçebiliyor ve uygulama yapabiliyor. Takıldıkları yerde eğitmen, bilgisayarlarına bağlanarak yardımcı oluyor. Aynı zamanda teknik problemler için uzman ekiplerimiz hazırda bekliyor. Dolayısıyla dijitalleşmeyle uygulamada bir eksiklik yaşanmadı çünkü öğrencilerimiz dijital platformda da pratik yapabiliyorlar.
Mesleki ve teknik eğitim kurumlarının lise düzeyinde eğitim verdiği alanlardan biri de Bilişim Teknolojileri ve bu alan sizin de odağınız olan bir eğitim alanı. Bu alanın müfredatı günümüz teknolojilerine nitelikli eleman yetiştirmek için yeterli mi? Bu konudaki düşünceleriniz neler?
Mesleki ve teknik eğitim kurumları tabii ki öğrencilere bir altyapı sağlıyor. Fakat bunun, sektör için yeterli olduğunu düşünmüyorum. Çünkü günümüzde Bilişim Teknolojileri çok hızlı ilerleyen, değişen ve dönüşen bir alan. Sürekli araştırmanız ve sektörü yakından takip ediyor olmanız gerekli. Hatta geleceğin teknolojilerine de yatırım yapmanız ve bu alanda nitelikli kişiler yetiştirmeniz gerekiyor. BilgeAdam Akademi olarak, zaten içinde olduğumuz sektörü yakından takip ediyor ve saha deneyimli, profesyonel bir kadroyla çalışıyoruz. Bu süreçte değişimden korkmuyor; bilgi, beceri ve yöntemlerimizi sürekli geliştiriyoruz. Öğrencilerimiz eğitimleri sırasında sürekli uygulama yaptıkları için mezun olduklarında, işverenin istediği şekilde sektörde çalışabilecek nitelikli kişiler haline gelmiş oluyor.
Mesleki ve teknik eğitim öğretmenlerine ve bu alanda yer alacak, halihazırda yer alan öğrencilere ve öğrencilerin ailelerine seslenmenizi rica ediyoruz. Onlara eğitimle ve gelecekleriyle ilgili ne söylemek istersiniz?
Nitelikli bir çalışan olmak için; teknolojiyi yakından takip etmeli, kendinizi geliştirmeli, sürekli araştırmalı ve değişime ayak uydurmalısınız. Olduğunuz sektörü ulusal ve uluslararası düzeyde takip etmeniz, global bir dil kullanmanız ve sürekli uygulama yapmanız lazım. Bu sebeple öncelikle seçeceğiniz alanı iyi belirlemelisiniz. Sonrasında ise hem öğrencilerin hem de velilerin mesleki ve teknik eğitime gereken önemi vermesi gerekiyor.