This project is financed by the European Union and Republic of Türkiye.
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir.

Sektörel Mükemmeliyet Merkezlerinin Kurulması Yoluyla Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Artırılması Teknik Yardım Projesi

DemirDöküm | Fırat İrfanoğlu | Türkiye Satış Direktörü

1954’ten bu yana ısıtma, su ısıtma ve iklimlendirme sektörlerinde faaliyet gösteriyorsunuz. Yaklaşık 70 yıllık birikimin yanında Türkiye’ de ilk döküm radyatör, kazan, soba, kat kaloriferi, şofben, panel radyatör ve kombi üretimini gerçekleştirmiş bir firmadan söz ediyoruz. Bu köklü birikimi ve DemirDöküm’ü bize anlatır mısınız?

Türkiye’nin ilk sanayi şirketlerinden DemirDöküm olarak, kurulduğumuz 1954 yılından günümüze ülkemizin sanayisinin gelişimine katkıda bulunduk, birçok yeni yatırımı hayata geçirdik, tüketicilerimize üstün teknolojili ürünler sunarak sektördeki kaliteyi her geçen gün yükselttik.

Gurur duyduğumuz en önemli konu, teknolojiyi Türkiye’ye getirmiş, tanıtmış, endüstrileşmesini de ilk kez hayata geçirmiş ve ilk döküm radyatör, panel radyatör, döküm kazan, şofben, kombi, yoğuşmalı kombi ürünlerini ülkemize kazandırmış bir marka olmamız.

DemirDöküm olarak; kombi, panel radyatör, şofben, termosifon, klima, ısı pompası, VRF sistemleri, oda termostatı, yoğuşmalı kaskad kazan ve elektrikli su ısıtıcıları dahil çok geniş bir yelpazede ürün sunuyoruz.   Hem ısıtmada hem de soğutmada ürün gamımızı genişletmeye devam ediyoruz.

Bunun yanında 240’a yakın yetkili satıcı ve 500’ün üzerinde showroom ile tüketicilerimize satış ve montaj hizmetlerini verirken, 200’ün üzerinde yetkili servisimiz ile de satış sonrası hizmetlerimizi tüketicilerimize ulaştırıyoruz.

267 bin m2 açık, 65 bin m2 kapalı alana yayılan Bozüyük Fabrikamızda ürettiğimiz üstün teknolojiye sahip ürünlerimizi dünyanın 40’a yakın ülkesine ihraç ediyoruz.

Geleceğe doğru kendimizi yenilerken, temel değerlerimizi koruyup beraberimizde ileriye taşımanın bizi daha güvenilir ve güçlü kıldığına inanıyoruz. Tüm ürünlerimizde bütünsel çözüm sistemleri tasarlayıp, geliştirip, tüketicilerimizin kullanımına sunuyoruz. Türkiye’nin 140’ıncı Ar-Ge merkezi olan DemirDöküm Ar-Ge merkezi, Bozüyük Fabrikamız içerisinde yer alıyor. Her yıl ciromuzun yüzde 2’sini Ar-Ge çalışmaları için harcıyoruz.

Ürettiğimiz bir ürün tüketicilerimizin evinde 10 yılı aşkın süre kalıyor. İlk yatırım maliyetinin ötesinde tüketiciler uzun yıllar kullanacakları ürünün, markanın her an yanında olmasını istiyor. Bu doğrultuda her bir ürünümüzü üstün kalite standartlarıyla üretip, 15 yıla denk gelen ömür testi uyguluyoruz. Son derece yaygın ve geniş servis ve satış ağına sahibiz.

Sektörde DemirDöküm’ü ayrıştıran müşteri memnuniyetinde öncü olmayı sürdürüyoruz. Müşterilerimize mükemmel bir müşteri deneyimi yaşatabilmek adına birçok projeyi hayata geçiriyoruz. Bu yaklaşım ile bugüne kadar Türkiye’nin en önemli ödüllerine layık görüldük. Hali hazırda müşteri memnuniyetinde yüzde 90’ın üzerinde bir başarı oranına sahibiz.

İklimlendirme oldukça geniş bir alan. Kombi, su ısıtıcısı, radyatör, klima gibi ürün yelpazesiyle hizmet veren bir sektör olarak değerlendirdiğimizde istihdam olanakları ne düzeyde?

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu sonrasında başlatılan sanayileşme hamleleriyle iklimlendirme biliminin uygulanmaya geçişinin 1930’lu yılları bulduğu belirtiliyor. Bu uygulamalardan elde edilen bilgi ve deneyim birikimi sonucunda, 1940’lı yıllarda sektörün ilk kuşağı yetişmiş, 50’lerde ise İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi ve ODTÜ mühendislik eğitimi vermeye başlamıştır.

Avrupa iklimlendirme sektörünün en önemli ürünlerinden olan panel radyatörde Türkiye, Avrupa’nın üretim üssü olmuş durumda; benzer durum kombi için de geçerli ve özellikle son yıllardaki yatırımlarla kombi konusunda da hızla bir üretim üssüne dönüştüğümüzü söyleyebiliriz. Bu açıdan baktığımızda pek çok alanda katma değer sağlayan sektörümüz önemli bir istihdam sağlamakta. Türkiye’de Türk mühendislerinin, Türk işçisinin ürettiği ürünler 200’ü aşkın ülkeye ihraç ediliyor. Sektörün 2021 yılı ihracat hacmi 6 milyar 196 milyon TL olarak gerçekleşti.

Bugün Türkiye genelinde 3 bini aşkın şirket iklimlendirme sektöründe hizmet vermektedir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yayımladığı veriler doğrultusunda sektörümüzde personel, idari, mühendis, teknik, teknisyen, usta, işçi, çırak ve kalfa olmak üzere sekiz ayrı sınıfta 250 bini aşkın kişi istihdam edilmekte.

Sadece mühendislere değil, sektörün teknik elemanlara, ustalara da oldukça ihtiyacı var diyebilir miyiz?

Tasarım, araştırma ve geliştirme, üretim, dağıtım, ürün satışı ve satış sonrası süreçleri düşündüğümüzde belirttiğiniz tüm alanlarda iş gücüne ihtiyaç duyulmakta. Bu ihtiyaç sadece İstanbul, Ankara veya İzmir gibi metropollerde değil, ülkemizin dört bir yanı için geçerli. Yine TOBB’un yayımladığı rapordan örnek vermek gerekirse iklimlendirme sektöründeki tesis sayısı açısından en gelişmiş bölge olan Marmara Bölgesi 1182 tesis ile liste başında yer alıyor. Marmara’yı 1128 tesis ile İç Anadolu, 552 tesis ile Ege, 281 tesis ile Akdeniz, 209 tesis ile Karadeniz, 110 tesis ile Güneydoğu Anadolu ve 64 tesis ile Doğu Anadolu Bölgesi izliyor. Sektörümüzün ulaştığı konumu ve hedeflerini göz önünde bulundurduğumuzda nitelikli istihdam gereksiniminin arttığını söyleyebiliriz.

Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Liselerinde bu sektörle ilgili alanlar bulunuyor. Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanı öğrencileri bu konuda yetişiyor ve mezun oluyorlar. DemirDöküm’ün eğitim alanında ne tür projelerde yer alıyor?

Sektörün en köklü şirketlerinden biri olarak, gerçekleştirdiğimiz yatırımlar, satışa sunduğumuz ürünler, Ar-Ge çalışmaları, dijital projeler ve satış sonrası hizmetlerimizin yanı sıra eğitim alanında gerçekleştirdiğimiz projeler ve desteklerle de öncü işlere imza atmaya devam ediyoruz.

Kurulduğumuz günden bu yana “eğitim” ve “gelecek nesillerin en iyi şekilde hazırlanması” konularında duyduğumuz sorumluluk çerçevesinde çalışmalarımızı ilk günkü heyecanla sürdürüyoruz. 6 yıl boyunca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri için ücretsiz mesleki eğitim ders kitabı dağıtım projesine sponsor olduk. Binlerce öğrenci “Isıtma Tesisatı”, “Doğal Gaz Bina İçi Tesisatı” ve “Gaz Yakıcı Cihazlar” kitapları ile geleceğe ilk adımı attı.

İklimlendirme sektörünün kaliteli iş gücü kazanımına katkı sağlamak amacıyla bu yıl da desteklerimizi sürdürdük. Teknik ve mesleki eğitim alanındaki öğrencilerin edindikleri teorik bilgileri pratikte de uygulamaları için yılbaşında 34 şehirde 60’tan fazla meslek lisesine kombi dağıtımı gerçekleştirdik.

Her daim öğrencilerin yanında olmayı ve eğitimi desteklemeyi önceliklendiriyoruz. Bu doğrultuda nisan ayında Meslek Lisesi öğretmenleri için “Eğiticinin Eğitimi” programını hayata geçirdik. Proje kapsamında Ankara, İzmir, Diyarbakır, Gaziantep ve Ordu başta olmak üzere 11 ilden öğretmenler için 3 günlük teorik ve pratik eğitim düzenledik. Yoğuşmalı kombi, ısı pompası, kaskad sistemler ve iklimlendirme cihazları üzerinde teorik ve pratik eğitimlerin yanı sıra Bozüyük Fabrikalarımızda düzenlenen geziyle, özel üretim teknolojileri ve çevre dostum üretim modellerini tanıttık.

Son iş birliğimiz ise Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) ile oldu. Kurumun yürüttüğü NEXUS Sosyal Uyum ve Kariyer Rehberliği projesinde yer aldık. Proje kapsamında pilot meslek liseleri ve ortaokul öğrencileri için sanal gerçeklik (VR) ile sınıflarında kariyer rehberliği faaliyetleri gerçekleştiriliyor. İki aylık hazırlık sürecinin ardından haziran ayında tamamlanan çekimler ile 10 pilot meslek lisesi ve bu meslek liseleri yakınında konumlanan 49 ortaokulun öğrencileri, 3D sanal gerçeklik gözlükleriyle DemirDöküm Bozüyük Fabrikası’nda geçen bir günün en yakın tanığı oldu.

Sektörünüzün ihtiyacı olan teknik elemanların becerilerini dikkate alarak, mesleki ve eğitimin mezunlarının becerileri hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Eğitim alanında hem teorik hem pratik tarafta çalışmalar yürüttüğümüz için sektörde koltuklarımızı teslim edeceğimiz gençlerimizin çok kıymetli donanımlara sahip olduğunu gözlemliyoruz.

Öğrencilere ve öğrencilerin ailelerine seslenmenizi rica ediyoruz. Onlara eğitimle ve gelecekleriyle ilgili ne söylemek istersiniz?

İklimlendirme sektörü olarak istikrarlı bir şekilde büyümemizi sürdürüyor, katma değerimizi artırıyoruz. Bugün sektör dernekleri dünyanın dört bir yanında tanıtım faaliyetleri yürütüyor. Ürettiğimiz ürünler artık zaruri bir ihtiyaç. Öte yandan gezegenin sürdürülebilirliği için de sektörümüze önemli görevler düşüyor. 2019 yılında Avrupa Birliği (AB) tarafından açıklanan Avrupa Yeşil Mutabakat Çağrısı büyük bir önem arz ediyor. 2030’a kadar karbon salımını yüzde 50 azaltmayı, 2050 yılına kadar ise net-sıfır karbon salım hedefine ulaşmayı hedefleyen Yeşil Mutabakat Çağrısı ile karbonsuz bir gelecek hedefleniyor.

Hammadde kullanımının azaltılması, eldeki hammaddeden maksimum verimin sağlanması, üretimde atık oluşumunun azaltılması, tehlike oluşturacak kimyasalların daha az kullanılması, enerji israfından kaçınılması, verimliliğin artırılması, çevre ekosisteminin korunduğu üretim tasarımlarının benimsenmesi, ürün ömrünün ve dayanıklılığının artırılması, üretimde geri kazanım ve yeniden kullanımın yaygınlaşması, yenilenebilir enerji kaynaklarının etkili şekilde kullanılmasını kapsayan sürdürülebilir üretim yolculuğunda inşaat ve iklimlendirme sektörüne önemli görevler düşüyor. Bugün heyecanla eğitimleri için ter döken gençlerimiz, önümüzdeki yıllarda sektörümüzün geleceğini şekillendirecek.

Bu süreçte sektörün hangi alanında olurlarsa olsunlar, nereye ulaşmak istediklerini bugünden belirlesinler ve kariyer planlarını yaptıktan sonra fark yaratmak için hayallerinden vazgeçmesinler. Kariyerleri süresince bazı zorluklarla karşılaşacaklar. Bunun için sabretsinler, hedeflerinden vazgeçmesinler, planlı ve disiplinli olsunlar, çok çalışsınlar.

Önce Malatya ve Samsun’da E-Mezun Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi.

Bu web sitesi Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin mali katkısıyla hazırlanmıştır. Bu web sitesinin içeriğinden yalnızca GFA Consulting Group liderliğindeki konsorsiyum sorumludur ve bu içerik hiçbir şekilde Avrupa Birliği veya Türkiye Cumhuriyeti’nin görüş ve tutumunu yansıtmak zorunda değildir.

İletişim

Adres: Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki ve Teknik Eğitim GM Emniyet Mah. Milas Sokak No 21 Teknikokullar Yenimahalle, Ankara
Telefon: +90312 213 38 50
E-posta: metek@meb.gov.tr